Brödskålar till soppa
10 stora brödskålar att fylla med soppa
Ingredienser
600 g vetemjöl
400 g grahamsmjöl
50 g färsk jäst eller 12 g torrjäst
1 1⁄2 tsk salt
1 1⁄2 tsk socker
2 msk olivolja
ca 7 1⁄2 dl varmt vatten
Instruktioner
Blanda alla ingredienserna och tillsätt vattnet sist. se till att det är tillräckligt med vatten för att forma en mjuk deg. tillsätt mer vatten vid behov, eller mer mjöl om degen
blir för kladdig. Knåda degen 8 minuter i en matberedare, eller längre tid om du gör det för hand. Dela upp degen i 10 frallor. låt jäsa 30 – 40 minuter på en varm plats. När bröden fördubblats i storlek så gräddas de vid 175°C i 20 – 25 minuter. låt bröden svalna på ett galler och skär sedan av ett lock på varje fralla för att göra brödskålar genom att gröpa ur mitten, och sedan fyller man dem med soppa.
Tips
För ett smakrikare bröd låter man degen jäsa över natten i kylskåpet, övertäckt med plast lm. Forma till frallor och låt dessa jäsa på en sval plats tills de fördubblats i storlek. Grädda som ovan.