Julig hirsgröt med körsbärsås
4 portioner
Ingredienser
1 dl hirs
5 dl mandelmjölk
1⁄2 tsk vaniljsocker
1⁄4 tsk salt
1 – 2 droppar bittermandelextrakt
Instruktioner
Mal hirsgrynen till samma konsistens som mannagryn. Man kan använda en vanlig mixer eller en liten kaffekvarn. Blanda ihop mandelmjölk, vaniljsocker, salt och bittermandelextrakt i en kastrull. Koka upp. Tillsätt de malda hirsgrynen under omrörning. Sänk temperaturen till svag värme och låt puttra i 10 minuter. Tillsätt vatten efter behöv för att få önskad konsistens. Servera varm med körsbärsås.
Körsbärsås
Ingredienser
3⁄4 dl vatten
saften från 1⁄2 citron
2 – 3 msk socker
1⁄2 tsk vaniljsocker
250 g surkörsbär
1 1⁄2 tsk potatismjöl
1 msk vatten
Instruktioner
Blanda ihop 3⁄4 dl vatten, citronsaft och socker i en kastrull. Koka upp och låt koka i cirka 7 minuter, tills man har en lätt sirap. Sänk värmen och tillsätt surkörsbär och vaniljsocker. Låt sudda i 1–2 minuter för färska bär, ca 5 minuter för frysta bär. Rör ihop potatismjöl med 1 msk vatten. Ta kastrullen av platan och tillsätt potatismjölsblandningen för att såsen ska tjockna. Avnjut tillsammans med hirsgröten.