Mexikanska bönor
6–8 portioner
Ingredienser
500 g torkade bönor
vatten
2 tsk lökpulver
1/8 tsk vitlökspulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 msk olivolja
En pk tomatsås
½ msk grönsakskrydda
¼ tsk salt
Instruktioner
1. Skölj torra bönor och rensa bort stenar och lerklumpar.
2. Blötlägg bönorna i rikligt med vatten i 8–12 timmar. Låta vattnet rinna av.
3. Frys eventuellt ner bönorna för senare användning i portionsstora förpackningar.
4. Lägg bönorna i tryckkokare och täck med vatten (jag använder kokande vatten så att det går fortare), ungefär 3 cm över bönorna.
5. Tillsätt alla ingredienser, inklusive salt till bönorna.
6. Sätt på lock och stäng tryckkokaren ordentligt.
7. Sätt på hög värme tills tryckkokarens regulator börjar röra på sig.
8. Sänk värmen till medelhög och låt koka i 20 minuter.
9. Mot slutet av tiden bör du se till så att bönorna inte börjar brännas fast (jag luktar när det börja få en liten rostad lukt).
10. Ta försiktigt tryckkokaren av plattan så att du inte bränner dig och så att regulatorn inte kommer av. Placera i diskbänken och låt kallt vatten rinna över kokaren tills låset på locket öppnar sig och man kan ta av locket.