Broccolisallad
Blir 4 - 6 portioner
Broccoli är en näringsbomb, full av vitaminer, mineraler, antioxidanter och fytokemikalier. Den tillhör kålfamiljen av grönsaker, som är kända för sina hälsosamma egenskaper. Så vi bör äta broccoli ofta. Cacyne har skapat denna enkla broccolisallad med en uppfriskande twist!
Broccolisallad
Ingredienser
1 stort broccolihuvud (eller 2 små)
1 äpple, rött
1 handfull rostade mandlar eller valnötter
1 handfull vindruvor, valfri färg
sojamajonnäs
Instruktioner
Rosta nötterna i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10 minuter. Skär broccolin i buketter och spara stammen till sallad eller soppa. Ånga broccolin i en gryta i en sil eller i en speciell ångmaskin, om du har den, i ca 10 minuter. Broccolin ska fortfarande vara grön och lite knaprig, inte brun och mjuk hela vägen igenom. Skär vindruvorna på hälften och skär äpplet i klyftor och sedan i tunnare skivor tvärs över. Blanda allt i en skål, garnera med en del av nötterna vid servering.
Sojamajonnäs
Ingredienser
1 dl olja
2 dl sojamjölk
2 tsk jästflingor
2 tsk örtsalt
citronjuice
Instruktioner
Mixa olja och sojamjölk i en mixer i ca 2-3 minuter tillsammans med jästflingor och salt. Häll i en skål och droppa lite citronjuice, samtidigt som du rör runt med en slickepott. Droppa så mycket juice som behövs för att blandningen ska få en tjock konsistens som påminner om majonnäs.